Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Στις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τον αρχαιολογικό χώρο των Αλλιανών που απειλείται με οριστική εξαφάνιση λόγω της κατασκευής υδρευτικού φράγματος στην περιοχή Γιορτανλή της Τουρκίας αναφέρεται ο Επίτροπος της Ε.Ε., αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης κ. Όλι Ρεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν (στις 2-2-2007) οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης και Πάνος Μπεγλίτης.

Ο κ. Ρεν στην απάντησή του, η οποία στηρίζεται στα στοιχεία που διαβιβάστηκαν από την τουρκική κυβέρνηση, αναφέρει ότι δεν έχει ακόμα ληφθεί καμία οριστική απόφαση σχετικά με τους Αλλιανούς. Στις 13 Οκτωβρίου 2005, αποφασίστηκε ότι οι μέθοδοι προστασίας των Αλλιανών που θα χρησιμοποιηθούν από τους αρμόδιους φορείς θα πρέπει να είναι επιστημονικά καθιερωμένες, και ότι η κατασκευή του ταμιευτήρα υδάτων θα πρέπει να αναβληθεί έως ότου προσδιορισθούν οι μέθοδοι προστασίας. Με βάση την απόφαση αυτή, συστάθηκε επιστημονική επιτροπή για να προσδιορίσει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Κατά το Περιφερειακό Συμβούλιο, στις 27 Νοεμβρίου 2006, εκδόθηκε απόφαση σύμφωνα με την οποία καταρτίστηκαν στη συνέχεια από τη Γενική Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού οι πρώτες απαιτούμενες μελέτες όπως η πιστοποίηση, η σύσταση του αρχιτεκτονικού φακέλου και η λεπτομερής ψηφιακή και οπτική απεικόνιση, και ζητήθηκε η γνώμη της επιστημονικής επιτροπής. Το  υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνήλθε στις 4 Δεκεμβρίου 2006 χαρακτήρισε την περιοχή ως  "Ζώνη θερμών, τουριστικής προστασίας και ανάπτυξης ».

Ωστόσο σύμφωνα με την Europa Nostra (Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς) και την πρωτοβουλία Τούρκων πολιτών που έχει δημιουργηθεί για τη διάσωση των Αλλιανών, ο κίνδυνος εξαφάνισης των Αλλιανών παραμένει καθώς οι τουρκικές αρχές δεν έχουν εγκαταλείψει το σχέδιο κατασκευής του ταμιευτήρα υδάτων και οι σχετικές μελέτες που έχουν προγραμματιστεί δεν έχουν απαραίτητα ως στόχο τη διατήρηση του αρχαιολογικού χώρου.        

Μετά την απάντηση του Επιτρόπου Ρεν, οι δύο ευρωβουλευτές έκαναν την παρακάτω δήλωση:

«Ο κ. Ρεν στην απάντησή του επιβεβαιώνει ότι οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις μας τόσο προς τον ίδιο όσο και προς τον τέως και νυν Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου-  κ. Μπορέλ και κ. Πέτερινγκ - βάσει των οποίων εστάλησαν επιστολές προς τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, καθώς και οι αντιδράσεις την κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, είχαν ως αποτέλεσμα την αναβολή της λειτουργίας του φράγματος η οποία είχε αρχικά ανακοινωθεί για το Νοέμβριο του 2005.
 
Ωστόσο καμία απόφαση για τη πλήρη διάσωση των Αλλιανών δεν έχει ακόμα ληφθεί και οι τουρκικές αρχές εξετάζουν ακόμα τη δυνατότητα κατασκευής του ταμιευτήρα υδάτων προτείνοντας κάποιους τρόπους αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας για την προστασία του αρχαιλογικού χώρου όπως η κατασκευή προστατευτικού τείχους.

Θα πρέπει οι τουρκικές αρχές να κατανοήσουν ότι έχουν χρέος να  διασώσουν τον αρχαιολογικό χώρο των Αλλιανών».